>

Mit jelent a térinformatika?

Mi a térinformatika? Hogyan lehet ezt használni a nyilvántartásban?

Rövid meghatározásban a térinformatika a leíró adatokat (nyilvántartások, szövegek, táblázatok) kapcsolja össze a térképpel, és ezeket együttesen, egy adatbázisban kezeli. Más megfogalmazásban a térképi helyhez köthető adatok kezelését is érthetjük alatta.

A sírkertek nyilvántartása egy olyan feladat, ahol egy ilyen rendszer sokrétűen használható. Néhány példa a gyakran felmerülő problémákra, amikre egy térinformatikai rendszer megoldást jelent:

 

    - Tudjuk a nevet, de nem tudni, hol található a sírhely a temetőben. Esetleg több hasonló név is van, egyéb adatokkal kellene szűkíteni a keresést.

    - Szeretnénk megtudni egy sírhelyről, hogy kik nyugszanak benne, ki a rendelkező, érvényes-e a megváltás, stb.

    - Szükség lenne statisztikák, kimutatások készítésére, fontos lenne tudni hány urnasírhely, hány keretes sírhely, stb. van a temetőben.

    - Látni szeretnénk magunk előtt a térképet, és ha kiválasztunk egy sírhelyet, akkor könnyen lehessen szerkeszteni az adatait, és fényképet is szeretnénk róla látni.

    - Fontos lenne, hogy a törvényben foglaltaknak megfelelő adatszerkezet rendelkezésre álljon.

    - Szeretnénk hivatalos nyomtatványt készíteni az egyes sírhelyekről, a benne nyugvók adatairól, rendelkezőről, stb.

 

Ezekre az igényekre egy térinformatikai rendszer kínál megoldást. Összeköti a sírkert térképét a nyilvántartással, valamint a sírhelyekről készült fényképekkel. Ezzel a fenti problémák megoldhatóvá válnak. Egy jól felépített térinformatikai rendszer a valódi adatbázis-kezelés minden előnyét egy egyszerűen használható felületen teszi elérhetővé.

Szükség van tehát egy pontos térképre, nyilvántartásra, és esetlegesen fényképekre, amiket a rendszer össze tud kapcsolni.

 

Hogyan kapcsolja össze a rendszer az adatokat?

A térképen lévő sírhelyek, valamint a nyilvántartásban szereplő sírhelyadatok és az elhunytak adatai egy közös azonosítóval rendelkeznek: a sírkóddal. A sírhelyek azonosítására a legtöbb esetben a parcellaszám – sorszám – sírhelyszám formájú kódot használjuk. Az első parcella második sorának ötödik sírhelye tehát 1-02-005 lenne ebben az értelemben. Ez a sírkód, ami azonosítja a nyilvántartott adatot. Ha ugyanez a sírkód szerepel a térképen is, akkor a program megtalálja, és megjeleníti. Kell tehát egy sírkód a térképre is, és ha vannak, akkor a fényképeket is ezzel

kell azonosítani.